2017. október 14., szombat

Mi  hit?


Mi  hit?
Olvasmány: Zsid 11:1-39
„A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. Ennek a hitnek az alapján nyertek Istentől jó tanúbizonyságot a régiek. Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható.” Zsid 11:1-3
A harmadik dolog, ami szükséges az igaz hithez nem más, mint a „szívbeli bizalom”. Jézus ilyen bizalmi kapcsolatban volt az Atyával, s erre a jézusi bizalomra való válasz volt az Atya hűsége. A hit a legteljesebb ráhagyatkozás az Atya hűségére: „Atyám, a te kezedbe teszem le az én lelkemet”. Az erre adott válasz pedig a feltámadás, ahol az Atya keze nem hagyta cserbe a Fiút. Ennek a bátor ráhagyatkozásnak, bizalomnak kell jelen lennie a keresztyén ember hitében.


Egy kis történet szól arról, hogy mit is jelent a bizalom. Egyszer egy hegymászó, aki egyedül indult fel a hegycsúcsra egy veszélyes szakaszon megcsúszott és majdnem a szakadékba zuhant, az utolsó pillanatban sikerült megkapaszkodnia egy kötélben s így lógott a mélység fölött. Mivel már sötét volt a hegymászó nem látott semmit. Végső elkeseredésében Istenhez imádkozott. Egyszer aztán egy hangot hallott, amely azt kérdezte tőle, hogy hisz-e Istenben.  A hegymászó azt felelte, hogy hisz. Ekkor azt mondta neki, hogy engedje el a kötelet. A hegymászó azonban nem volt hajlandó ezt megtenni. Másnap reggel a keresésére indult mentőcsapat úgy találta meg a fagyhalált halt hegymászót, még mindig görcsösen kapaszkodva a kötélbe, mindössze 1,5 méterrel a szakadék alja fölött lógva. Megmenekülhetett volna, ha hisz Isten szavának, elengedi a kötelet, de nem bízott benne, így meghalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése