2019. július 6., szombat

József története: bosszú helyett megbocsátás?


 
József története: bosszú helyett megbocsátás?
Olvasmány: 1Móz 43:1-34
„Az éhínség egyre súlyosabbá vált az országban. Amikor az Egyiptomból hozott összes gabonát megették, ezt mondta nekik az apjuk: Vásároljatok megint egy kis élelmet! De Júda azt mondta neki: Szigorúan figyelmeztetett bennünket az az ember: Ne kerüljetek a szemem elé, ha nem lesz veletek a testvéretek!” 1Móz 43:1-3


New Yorkban, a Lexington sugárúton állt sokáig a világ legkeskenyebb lakóépülete. Az 1,5 m széles és 32 m hosszú, négyszintes épület minden szintjén két lakás volt. Egyszerre csak egy ember tudott felmenni a lépcsőház lépcsőjén. Az étkezőasztal minden lakásban csak 46 cm volt és a forgalomban levő legkeskenyebb tűzhelyt szerelték be a konyhában. Egyszer egy szélesebb testalkatú újságíró beszorult a lépcsőházba. De a furcsa épület létrejöttének megvan a maga története. Amikor még a telek üresen állt, a tulajdonosától a hátsó szomszédja meg akarta venni a területet, hogy a sugárútra néző lakásokat építhessen rá. A szomszéd 1000 dollárt ajánlott a keskeny és önmagában igazából használhatatlan telekért, de a tulajdonos többet akart érte kapni ezért nem adta el, mind a ketten sóhernek nevezték egymást és csúnyán összevesztek.  A szomszéd végül így is megépítette a saját területén a sugárútra néző ablakokkal a házat, abban a hitben, hogy ezen az előtte levő 1,5 méter széles telken úgysem épül majd semmilyen ház. Az 1,5 méter széles telek tulajdonosa azonban elhatározta, hogy bosszút áll a szomszédján, ezért ő is megépítette a maga négyemeletes házát, ezzel teljesen elzárva a kilátást a szomszédja elől.

A környéken lakók az épületnek a ”bosszúház” becenevet adták. A tulajdonos hetvenéves korában be is költözött a furcsa házba és élete utolsó tizennégy évét itt töltötte, ebben a rendkívül szűk és minden szempontból kényelmetlen lakásban. A „bosszúház” 1882-ben épült, a tulajdonos halála után végül 1915-ben lebontották, mert senki sem akart benne lakni, annyira rossz volt az épület elrendezése. Tulajdonképpen nem is volt lakásnak nevezhető, igazából csak egyetlen célt szolgált: megkeseríteni a szomszédnak az életét. Valójában azonban a benne lakó tulajdonos önmaga számára is lehetetlenné tette az életet. A történet jól mutatja a bosszú értelmetlenségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése