2016. július 17., vasárnap

"Az elválasztó fal" (Ef 2:14).


"Az elválasztó fal" (Ef 2:14).
Pál így írja le a "pogány" és "zsidó" megosztottságban élő emberiség helyzetét:"Emlékezzetek tehát arra, hogy ti egykor pogányok voltatok, úgynevezett körülmetéletlenek a körülmetéltek szerint, akik viszont azért nevezik magukat így, mert testükön emberkéz által körül vannak metélve. Ti abban az időben Krisztus nélkül éltetek, Izráel közösségétől elkülönítve, és mint az ígéret szövetségein kívül álló idegenek, reménység nélkül és Isten nélkül éltetek a világban." (Ef 2:11-12). Ennek a megosztásságnak a szimbóluma az ún. "elválasztó fal" (Ef 2:14).
A Nagy Heródes által épített pompázatos jeruzsálemi templomnak volt ugyanis egy külső udvara, amit a pogányok udvarának is neveztek. A pogányok csak idáig mehettek be, és a templom többi részétől őket egy nagy fal választotta el. A falon pedig mindenhol ez a tábla volt olvasható latin és görög nyelvű felirattal: "az átjárás halálbüntetés terhe alatt tilos".


A zsidók hihetetlenül lenézték a pogányokat, azt mondták róluk, hogy Isten csak azért teremtette őket, hogy a pokol tűzét táplálják. Úgy gondolták magunkról, hogy egyedül ők Isten kiválasztott népe és Isten csak őket szereti. Még a törvény is tiltotta, hogy segítséget nyújtsanak egy pogány anyának a gyermeke megszületésekor, hiszen ezzel szerintük csak még több pogány jönne a világra. Ha egy zsidó fiatal egy nem zsidóval kötött házasságot, akkor megrendezték a temetési szertartását, kifejezve ezzel, hogy a családja és a népe számára ő már halott. Pogányok és zsidók rendszeresen lekicsinylő elnevezésekkel illeték egymást, Pál is ezt emeli ki, amikor a pogányokat "körülmetéletleneknek" nevezi.


            A zsidó és pogány kölcsönös gyűlölködésnek persze volt történelmi, társadalmi és vallási háttere. Ennek az ellenségeskedésnek a szimbóluma tehát a templom "elválasztó fala". A XX. század történetéből mi magunk is jól tudjuk, hogyan választottak el bennünket is egymástól falak és szögesdrótból épített kerítések, hogy állt szembe egymással kelet és nyugat, a hidegháború idején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése