2016. november 6., vasárnap

"A szeretet nem rója fel a rosszat"


"A szeretet nem rója fel a rosszat"

1Kor 13:5



        Mit is jelent az, hogy a szeretet "nem rója fel a rosszat" (1Kor 13:5). Max Lucado, könyvében, egy történettel vezeti be a témát. A történet egy "Pelicano" nevű hajóról szól, amelyet a világ egyetlen országa sem akart befogadni, így sehol nem tudott kikötni.


            Nem magával a hajóval van a probléma, bár az sem néz ki valami jól, rozsdás és ellepik a kagylók, de hajózásra még alkalmas. Nem is a tulajdonjoggal van a probléma. Megvannak az érvényes és hivatalos papírjai, az adója is be van fizetve, minden engedélye megvan. Nem is a legénységgel van a probléma, ők értik a munkájukat, a hajót bárhová el tudnák kormányozni. Akkor mi a gond? Miért nem fogadja be a hajót egyetlen kikötő sem évek óta? Pedig már próbálkoztak Sri Lankán, visszafordultak Indonéziából, és nem engedték kikötni Haitin sem. Miért a "Pelicano" a világ legkevésbé kívánatos hajója?

            A válasz egyszerű. Ez a hajó tele van hulladékkal, a rakománya 1500 tonna szemét. Az Egyesült Államokbeli Philadelphia városának 1986-os hosszú nyarának összes hulladékával. Ekkor sztrájkoltak a városi szemétszállítók, így hatalmas hegyekben halmozódott fel a szemét a város utcáin. Ekkor jelentkeztek a hajó tulajdonosai, akik azt gondolták, hogy jó üzletet kötnek, ha vállalják a város szemetének elszállítását. Azt hitték gyorsan meggazdagodnak abból, hogy a szemetet máshová szállítják, ahol majd elégetik vagy feldogozzák. De az üzlet nem jött össze. Ekkora mennyiségű szemetet senki sem akart befogadni, aztán, ahogy telt az idő a szemét egyre büdösebb és veszélyesebb lett. A "Pelicano" helyzete bizonyíték arra, hogy szeméttel tele nehéz barátokat találni. A "Pelicano" helyzete példázat is. A szeméttel teli szívekre sem vár jobb sors.


            A "Pelicano" példája minket is figyelmeztet. Talán mi is éreztük már magunkat nem kívánatosnak. Egyre távolabb sodródunk a barátainktól, a szeretteinktől? Ha mi is hasonló dolgokat tapasztalunk életükben, személyes kapcsolatainkban, talán jó lenne ellenőriznünk, hogy mennyi szemét tölti meg a szívünket. Hiszen ki akarna helyet adni egy bűzlő, szeméttel teli hajónak?

Max Lucado a szeméttel teli hajó példájának tanulságát 7 pontban foglalja össze.


1.      A ma gondolatai a holnap cselekedetei.


2.      A ma féltékenysége a holnap hisztériás rohama.


3.      A ma vakbuzgósága, a holnap gyűlölet diktálta bűntette.


4.      A ma haragja, a holnap gyalázkodása.


5.      A ma gonosz kívánsága a holnap házasságtörése.


6.      A ma kapzsisága a holnap sikkasztása.


7.       A ma vétke a holnap félelme.

            Vajon nem ugyanerről ír Pál apostol is, amikor a szeretethimnuszban ezt mondja: "A szeretet nem rója fel a rosszat." (1Kor 13:5). Ha hagyjuk a szemetet a fedélzetre kerülni, az emberek meg fogják érezni a szagát. A "Pelicano" esetében az első lapátnyi szeméttel kezdődött minden. A legénységnek vissza kellett volna utasítani már a feljáratnál. A fedélzeten mindenkinek könnyebb lett volna az élete, ha nem engedték volna fel a szemetet.


Forrás: Max Lucado: "Ahogy szeretni érdemes" c. könyve alapján (KIA, Budapest 2015)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése