2016. november 16., szerda

A szeretet próbája


A szeretet próbája
Olvasmány: 1Kor 8:1-13
"A szeretet nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal" 1Kor 13:6
Szeretnék különbséget tenni az igazi és a hamis szeretet között? Van-e a szeretetnek DNS tesztje? Pál apostol ajánl a számunkra egy megbízható módszert a szeretet próbájára: "A szeretet nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal" (1Kor 13:6).

Ha szeretetnénk különbséget tenni a hamis és a valódi, az utánzat és az igazi között, akkor meg kell kérdeznünk magunktól, hogy miképpen viszonyulunk a másokhoz, a helyes viselkedésre bíztatjuk-e a másikat? Mert az igazi szeretet nem örül a másik ember bűneinek, de annál inkább örül az igazságnak.


Pál szeretet himnuszának ezt a mondatát sokan sokféleképpen próbálták körülírni, magyarázni. Fabiny Tamás evangélikus lelkész például így fogalmaz:
„A szeretet nem fúj egy követ a bennfentesekkel, nem kacsint össze a hatalommal, nem bizonygatja önmaga fontosságát, nem örül a pártok és politikusok acsarkodásának. De együtt örül az asszonnyal, aki megtalálja elgurult drachmáját. Nem örül az ügyeskedéssel szerzett vagyonnak, de együtt örül a mezők liliomaival és az ég madaraival. Nem örül a doppinggal elért világcsúcsnak, de együtt örül a fogyatékos kisfiúval, aki szája szélén csorgó nyállal, nagy erőfeszítésekkel társának tudja dobni a labdát.”


Szűcs Sándor baptista lelkész így fogalmaz:
„A szeretet nem társul be a hazugságba és becstelenségbe, hanem kompromisszumok nélkül ragaszkodik az igazsághoz.”


Gyökössy Endre református lelkész pedig így fogalmaz:
„A szeretet nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal, mert nem kendőzi az ügyeskedést – ügyességnek, és a másik igazát is elismeri.”


Egyszerű, mindennapi történet. Egy asszony felhívja a barátnőjét és megkérdezi, hogy valóban barátnők-e. A másik azt természetesen feleli, hogy igen azok vagyunk. Nos, akkor kéri, emez mond azt a férjemnek, ha megkérdezi, hogy tegnap este együtt voltunk moziba, s aztán nálad aludtam. De hát ez nem igaz, mondja a másik. Igen, persze, hogy nem én egy másik férfival voltam együtt, de ha igazán a barátnőm vagy ennyit megtehetsz értem.


Ez lenne a szeretet? Semmiképpen nem! Az igazi szeretet nem kér olyat, ami rossz a másiknak, óhajtja, hogy a másik rosszat tegyen a kedvéért. Ha a szeretetre hivatkozva mások biztatnak hamisságra, vagy mi magunk biztatunk másokat álnokságra, vigyázzunk, mert rossz úton járunk.


Vegyünk egy klasszikus példát. Fitalanok randevúznak. A lány szeretné jobban megismerni  a fiút, aki azonban azt mondja, ha igazán szereti, akkor bizonyítsa be azzal, hogy lefekszik vele. Halljuk-e a riasztócsengőt? A hamis szeretet detektora itt hangosan jelez. Ez a fiú nem szereti a lányt, ez a fiú csak élvezetet keres, talán csak a barátainak akar eldicsekedni az újabb kalanddal.


Az igazi szeretet sosem kér a másiktól olyat, amit az rossznak tart. A szeretet nem rombol, nem lopja meg a másikat, nem hozza megalázó, kiszolgálgatott helyzetbe. Pál szerint az igazi „szeretet épít” (1Kor 8:1). János apostol pedig így fogalmaz: „Aki szereti a testvérét, az  a világosságban van, és nincs benne semmi megbotránkoztató.” (1Jn 2:10).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése