2016. december 7., szerda

A szeretet palástja


Ahogy szeretni érdemes (12.)

Max Lucado: "Ahogy szeretni érdemes" c. könyve lapján (KIA, Budapest 2016)


A szeretet palástja
Olvasmány:1Móz 3:1-20
"A szeretet mindent elfedez." 1Kor 13:7

            Max Lucado könyvében egy személyes példát hoz föl arra, mit is jelent az, hogy a szeretet mindent elfedez. A három leánygyermeket nevelő lelkész édesapa többszörösen is át kellett, hogy élje azt a szituációt, amikor a kamaszkor forgószele végigsöpört családi otthonukon, a szokásos kétségekkel, lázadással, pattanásokkal és a barátok véleményével együtt. A lányait minden széltől megvédeni nem tudta, de igyekezett olyan horgonyt adni eléjük, amibe minden forgószélben bele tudnak kapaszkodni. Az egyik évben a Valentin nap alkalmából ezt a levelet írta lányának:
„Különleges ajándékot tartogatok neked. Az ajándékom az éjszaka melegéből, napsütötte délutánokból, nevetésekből, kuncogásokból és boldog szombatokból áll. De hogyan adom át ezt az ajándékot? Van-e olyan bolt, ahol nevetést árulnak? Van-e olyan katalógus, amely puszikat kínál? Nincs. Vásárolni ilyen kincset nem lehet. Adni azonban lehet. Én így adom neked. Valentin napi ajándékod egy ígéret: az az ígéret, hogy mindig szeretni fogom az édesanyádat. Isten segítségével sohasem hagyom el. Sohasem fogsz úgy hazajönni, hogy már elmentem. Sohasem fogsz úgy felébredni, hogy elszöktem. Mindig meglesz mindkét szülőd. Szeretni fogom édesanyádat. Szeretettel veszem körül. Megígérem. Ez az én ajándékom. Szeretettel! Apu.”
            A szeretet palástja ilyen. A szülő szembesül azzal, hogy kamasz gyermeke becsapta és félrevezette. Azt mondta, hogy az egyik jól tanuló barátjához megy leckét tanulni és házi feladatot elkészíteni. De kiderült, hogy egészen másokkal volt, egészen más helyen. Alkoholt ivott, verekedésbe keveredett és most a rendőrség hozta haza. Mit tegyünk most? Kapjon a gyerek egy kiadós fejmosást? Igen, ez a legkevesebb. Kapjon valami büntetést? Persze, mindenképpen megérdemli. Szobafogság, zsebpénz megvonása, házimunka végzése, mindez része kell, hogy legyen a nevelésnek és a fegyelmezésnek. De mindezeken túl, egyvalamiről semmiképpen nem szabad megfeledkeznünk: megajándékozni gyermekünket a szeretet palástjával. Mert ennek a kamasz gyermeknek hamarosan nagy szüksége lesz a szülői szeretetre és támogatásra. Miután kijózanodik, miután maga is rádöbben, hogy mi tett és milyen következményei lettek tetteinek, lelkiismeret furdalása lesz. Magát kevésnek, senkinek gondolja majd, aki mindent elrontott, akinek az egész élete egy kudarc, s akit már senki nem szeret. Nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben is ott legyen mellette a szülő, aki éreztetni tudja vele ennek az igének igazságát:"A szeretet mindent elfedez." (1Kor 13:7). A vétkezőt a büntetésen és fegyelmezésen túl, be kell borítani, be kell takarni a szeretet palástjával. Ezt tette Isten is a bűneset után. Szembesíti az embert vétkével és annak következményeivel, a férfi számára a munka kemény és verejtékes lesz, a föld pedig tövist és bogáncsot terem, a nő számára fájdalmassá lesz a gyermekszülés, és a férfi uralkodik majd rajta, mindketten kiűzetnek az Édenből és megismerik majd a halált, de ugyanakkor Isten nem mond le az emberről, nem hagyja el őt, Isten maga öltözteti fel az embert.
          
Nemrég olvastam a következő kis történetet, amely szintén a szeretet mindent elfedező erejéről szól.
Egyszer a következő röplap jelent meg Budapest egyik kerületének utcáin: „Apu, tudom, hogy ezen a környéken élsz valahol, meg akarok bocsátani, kérlek, jelentkezz!" — alatta név, cím, telefonszám. A papíron, a fénykép is látható volt, egy szimpatikus férfi és egy helyes kislány képe volt látható. Ezekkel a röplapokkal volt tele a buszmegálló, játszótér, az utca, az egész kerület.
Egy újságíró, akit bosszantott az utcai szemetelés, felkereste a lányt és megkérdezte, hogy miért dobálta tele az egész várost röplapjaival. A lány ezt a választ adta: „Az elmúlt héten kaptam a hírt, hogy édesapám hajléktalanként itt él a környéken, üveget és papírt gyűjtögetve tartja el magát, azt remélem, hogy így hamarabb magára ismer." A riporter megdöbbenve hallgatta a választ, tulajdonképpen számon akarta kérni a lányt a szemetelésért, de most elgondolkodott, hogy vajon mi lehetett az apa bűne, ami miatt megromlott a kapcsolata a lányával. De aztán rájött, hogy tulajdonképpen mindegy, mert a lánya így is úgy is szereti, ezért csak annyit mondott, hogy drukkol nekik, hogy újra megtalálják egymást.
A szeretet nem arra néz, hogy méltó-e rá a másik, hogy megérdemli-e, mert a „szeretet mindent elfedez.” Ámen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése