2017. október 1., vasárnap

Az ember megváltása


Az ember megváltása

Olvasmány: Rm 8:1-17

„Amire ugyanis képtelen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor bűnért való áldozatként tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, hogy a törvény követelése teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint.” (Rm 8:3-4).



Egy kis történetet olvastam nemrég, amely jól szemlélteti, hogy mit tett Isten értünk. 
A történet szerint egyszer egy szerzetes és tanítványa az apátságból lementek a közeli faluba. A település kapujánál elváltak egymástól, de megbeszélték, hogy miután mindenki elintézi a feladatait, ugyanitt találkoznak. Így is történt, a megbeszélt időben újra ott voltak mind a ketten és együtt indultak vissza az apátságba. A szerzetes azonban észrevette, hogy tanítványa valahogy megváltozott, valami nincs rendben vele. De hiába faggatta, a tanítvány semmit sem válaszolt, csak egyre inkább eltávolodott tanítójától és lemaradva inkább magányosan ment az úton. Az apátság kapuja előtt azonban a szerzetes bevárta tanítványát és ismét megkérdezte tőle, hogy mi nyomasztja. A fiú ismét elutasítóan akart válaszolni, de amikor mestere szemébe nézve, nem haragot, hanem csak szeretetet látott, felengedett a szíve és megvallotta: „súlyosan vétkeztem, megszegtem a fogadalmamat, lefeküdtem egy nővel. Nem vagyok már méltó arra, hogy belépjek az apátságba, és nem tudnék a társaim szemébe nézni.” A tanító azonban átkarolta az ifjút és azt mondta: „Együtt lépünk be az apátságba, együtt megyünk el a templomba és valljuk meg a vétkedet. Istenen kívül senki sem fogja megtudni, hogy melyikünk vétkezett, melyikünk bukott el.”


Vajon nem ugyanezt tette Isten is értünk? Amikor mi hallgattunk a bűneinkről, megpróbáltuk elrejteni, visszahúzódtunk tőle, ellenségünknek láttuk Őt, elkerültük a vele való találkozást, ő nem feledkezett meg, nem mondott le rólunk. Mi azt gondoltuk, hogy már nem szeret és elítél minket, ő azonban ellenségünk helyett barátunkká lett. Isten többet tett értünk, mint a szerzetes a tanítványáért. Jézus nem csupán osztozott a bűneikben, hanem a helyünkre állt: „A mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.” (Ézs 53:5-6). Ő elfogadta és magára vette a gyalázatot helyettünk, hogy mi Isten színe elé állhassunk: „Nézzünk fel Jézusra, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet.” (Zsid 12:2).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése