2017. december 31., vasárnap

Miért félünk?


Miért félünk?

Olvasmány: Mt 8:23-27

„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Tim 1:7)


  • A félelem zsarnokká tesz
A félelem egyik hatása az, hogy az irányításkényszer megszállottjaivá válunk. Bár Jézus teljesen nyugodt, a tanítványok egyáltalán nem azok, szinte ráparancsolnak Mesterükre: „Tégy valamit! Old meg ezt a helyzetet!” Miközben vadul forog velük a világ, a hajó bukdácsol a hullámokon, ők tehetetlenségükben Jézust akarják irányítani. A félelem lényegéhez tartozik az irányítás elvesztésének felismerése. S ha már a magunk élete felett elvesztettük az irányítást, akkor kétségbeesetten próbáljuk mások életét kézbe venni.
Minél nagyobb a bizonytalanságunk, annál komiszabbá, parancsolgatóbbá válunk másokkal szemben. A félelem mindig torzítja a személyiségünket, elveszi az örömöt, a békét, és helyette indulattal, haraggal, vádaskodással tölt meg bennünket.

            Martin Niemöller német evangélikus lelkész, aki szembeszállt Hitlerrel, naplójában leírja az első találkozását a diktátorral. Még 1933-ban történt, amikor még senki sem sejtette, hogy hová fog vezetni Hitler hatalomra jutása. A találkozó után a lelkész felesége megkérdezte, hogy mi a véleménye Hitlerről. Niemöller akkor így válaszolt: „Rájöttem, hogy Hitler úr szörnyen fél. A félelem pedig szabadon engedi az emberben rejlő zsarnokot.”

(Forrás: Max Lucado: "Félelem nélkül" (KIA, Budapest, 2014)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése