2018. április 8., vasárnap

Félelem egy világkatasztrófától


Mi lesz, ha rosszabbra fordul a helyzet?

Olvasmány: Mt 24:1-22

„Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, ne rémüljetek meg, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég.” (Mt 24:6).


Jézus messzire látó bátorsággal ruházta fel az övéit, miután felsorolta az élet nagy viharait a „végre” irányította a figyelmüket: „De aki mindvégig kitart, az üdvözül.” (Mt 24:13). A végső győzelembe vetett bizalom adhat erőt és bátorságot a próbatételek elhordozásához.

A vietnami háború idején James Stockdale amerikai admirális az ellenség fogságába esett. Az amerikai foglyok egy jó része nem élte túl a kínzásokat és a megpróbáltatásokat. Amikor nyolc évi fogság után az admirális kiszabadult, megkérdezték tőle, hogy mi volt a titka, ő hogyan volt képes túlélni a hadifogolytábor borzalmait. Az admirális ezt felelte: „Sohasem veszítettem el a történet végébe vetett hitemet. Nemcsak abban nem kételkedtem soha, hogy kiszabadulok, hanem abban sem, hogy végül győzni fogok, és ebből az egészből az életem meghatározó élménye lesz, melyet visszatekintve nem cserélnék el.” Aztán azt is megkérdezték tőle, hogy mi volt az oka annak, hogy sok más társa olyan hamar feladta és nem élte túl a fogságot. Az admirális ekkor így felelt: „Erre könnyű a válasz, az optimisták, akik azt mondták, hogy hamar megszabadulunk és karácsonyra már otthon is leszünk, nagyon gyorsan reményvesztetté váltak.”

A valódi bátorság ahhoz kell, hogy túllássunk a világ jelenlegi borzalmain, hogy felismerjük annak igazságát, hogy bár az élet csakugyan életveszélyes, de ez nem lesz mindig így, Krisztus már győzött, és általa mi is győzhetünk: „aki mindvégig kitart, az üdvözül.” (Mt 24:13).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése